Herkennen van hooggevoeligheid

Heb je het vermoeden dat jouw kind hooggevoelig of hoogsensitief (HSP; Highly Sensitive Person) van aard is?

Is het kind snel van slag? Merk je dat zintuiglijke prikkels al snel spanning en stress opleveren? Of merk je dat je kind schreeuwen en emoties sterk aanvoelt? Legt je kind de lat hoog voor zichzelf? Wordt het prikkelbaar van tijdsdruk? Of herken je ook jezelf hierin? 

Het kan ook zijn dat je kind juist prikkels opzoekt (HSK; High Sensation Seeker). Ook als het al bol staat van de spanning. Het kan dan tot strijd leiden. Als ouder(s) merk je dat een gevoelige aard vaak ten koste gaat van genieten. Dat doet je verdriet en kan je ook zorgen baren. Je weet dat je kind jou nodig heeft om te leren met die gevoelige aard om te gaan.

Voor een kind is het vaak best lastig te begrijpen wat het allemaal voelt en denkt. Wat een hoop emoties hebben we toch! Wat zijn dat, emoties? Hoe zien ze eruit? En nog veel belangrijker, hoe ga je ermee om? Zeker voor een hooggevoelig kind is dit een hele uitdaging en ontdekkingsreis. Samen met uw kind ga ik op zoek naar een manier waarmee hij/zij uiteindelijk zelf, door de juiste inzichten en hulpmiddelen, problemen kan gaan oplossen. Zo komt uw kind weer in zijn/haar eigen kracht te staan en kan het toekomstige uitdagingen beter aan.