POPtalk brengt communicatie in beeld

POPtalk is een methode die zich richt op het visualiseren van de belevingswereld van kinderen en/of volwassenen tijdens een gesprek. Dit gebeurt door middel van poppetjes (bijv. Playmobil, Duplo, houten of plastic figuren) en ander aanvullend materiaal. De eigen werkelijkheid wordt in beeld gebracht en dit leidt tot meer inzichten voor zowel de gespreksleider als de gesprekspartner. POPtalk is ontwikkeld voor kinderen, maar ook prima toepasbaar voor andere doelgroepen.

Tijdens een gesprek wordt er meestal een beroep gedaan op de verbale vermogens. Met POPtalk echter, wordt er gebruik gemaakt van beeldtaal. Er wordt dus een beroep gedaan op de verbeeldende vermogens.
En dat is nu precies waar beelddenkers goed in zijn!

Voor veel kinderen geldt, dat zij vaak moeilijk onder woorden kunnen brengen wat hen bezighoudt. Vooral als er sprake is van heftige gevoelens, zoals bij: angst, agressie of verdriet, als een kind gepest wordt, leerproblemen heeft of in een fase van rouw zit. Het samen naar de poppetjes kijken, het samenwerken en “spreken over”, maakt het eenvoudig om de situatie bespreekbaar te maken. Communiceren over jezelf, gaat gemakkelijker aangezien je niet direct in woorden hoeft te vertellen wat je dwars zit (en als ouder/volwassenen of begeleider hoef je er niet direct naar te vragen). Je kunt het namelijk met de poppetjes laten zien. Het kind is enerzijds toeschouwer van zijn/haar eigen situatie en anderzijds actief betrokken in het vinden van een eigen oplossing.

Een kleine impressie over de werkwijze met POPtalk?, bekijk hieronder het filmpje:

Ik zag meteen de meerwaarde van dit beeldende materiaal in de communicatie met kinderen. Het maakt een gesprek écht een stuk minder beladen en dus minder bedreigend. Ik krijg als kindercoach meer informatie vanuit het kind, omdat het beeldende materiaal het kind helpt om overzicht te krijgen in een bepaalde situatie. En dat werkt twee kanten op. Ook het kind leert zo weer nieuwe dingen over zichzelf. Ze zijn in staat om “de film” vertraagd af te spelen, mede door het vraag- en antwoordspel komen zij weer tot nieuwe inzichten.

Poptalk Logo Kinder Coachpraktijk Oprins

POPtalk kan worden ingezet bij:

  • Beelddenken
  • Communicatie (bijv. bespreken van een specifieke gebeurtenis)
  • Leer-en/of gedragsproblemen
  • Pesten
  • Grenzen stellen
  • Relaties inzichtelijk maken
  • Doelen behalen..etc.